torsdag 29 mars 2012

Att låna pengar från vänner inte alltid en god idé


Det flesta av oss hamnar för eller senare i situationer då vi mer eller mindre är tvungna att låna pengar. Ett gott råd som brukar ges i samband med denna typ av situationer, är att man skall se till att försöka låna av människor man känner i första hand. Tanken med detta förfarande är självfallet att man vill undvika de höga räntekostnader som exempelvis mikrolån som sms-lån ofta innebär.  

Denna typ av lån bör undvikas till varje pris och kan man fixa pengar på något annat vis, vill vi verkligen uppmuntra dig att i förstahand använda dig av dessa möjligheter. Att låna av familjemedlemmar, en bror, syster, far eller mor är bra mycket bättre alternativ än att ta snabba mikrokrediter.

När det rör sig om lån från nära anhöriga utanför familjen, uppstår emellertid ofta nya komplikationer. Vänskap och pengar brukar sällan vara något som man bör kombinera.  Det finns ett talesätt om risken med att belåna sina vänner, det lyder på följande vis  det finns två sätt att förlora en vän: att låna honom pengar och att måla hans porträtt”.  Visst kan du låna av personer du känt hela ditt liv, bara du är klar över vad du faktiskt riskerar i och med att du ställer dig själv i skuld till din närstående. Att ta lån från nya kompisar, vänner och bekantskaper är emellertid något som vi prompt vill avråda från.

Kom ihåg att upprätta ordentliga dokument över vad som lånas och vilka villkor ni kommer överens om, det är ett bra sätt att undvika konflikter i ett senare skede.

lördag 17 mars 2012

Hög tid att ta kontroll över din ekonomi!

I tider då länder runt om i världen stramar åt tyglarna för att klara av den ekonomiskt prekära situation vi just nu befinner oss i, är det viktigt för oss alla att tänka ytterligare en gång innan vi väljer att låna pengar och belåna krediter och fakturor. Ekonomisanering är en god modell för att återfå kontrollen över en urspårad ekonomisk situation.

Det är alltid lika viktigt att få skaffa sig grepp om sin egen tillvaro. En led i detta är att försäkra sig om att tillgångar och inkomst täcker upp återkommande månatliga avgifter och utgifter. Om du redan hamnat i skuldfällan är ekonomisanering vara en möjlig väg att ta. Då kan du få bukt med amorteringar och räntor och kan många gånger undvika såväl konkurs som kronofogdemyndigheten.
 
Vänta inte, gör något åt din ekonomisk situation redan idag, med ekonomisanering finns en framtid för dig och ditt företag!